Olejové aerosoly ve stlačeném vzduchu

Stlačený vzduch vždy obsahuje cizí příměsi, které mají negativní vliv na provoz technologie a kvalitu výrobků. Spolu s vodní párou nebo prachem mezi ně patří i olejové aerosoly. Co o nich víme a jak se jich zbavit?

V atmosférickém vzduchu se vyskytuje olej ve formě uhlovodíků v koncentraci 0,05 až 0,5 mg na m3. V závislosti na teplotě má formu olejového aerosolu nebo olejové páry. V průmyslových provozech je ho výrazně vyšší množství než například v zubní ordinaci. Další olej se do stlačeného vzduchu dostává z lubrikantů používaných k mazání a chlazení kompresoru. Lze používat i bezolejové kompresory, ty však mají vyšší pořizovací náklady.

Stejně jako vodní kondenzát i olej přechází po ochlazení do tekutého skupenství. Mísí se s vodou a vytváří hustý kyselý kondenzát poškozující technologii, způsobující její odstávky a negativně ovlivňující kvalitu výrobků. Je třeba zmínit, že navzdory obecnému mínění je kontaminace stlačeného vzduchu olejem výrazně méně nebezpečná než příměs vodní páry. Ta tvoří až 99 % objemu kapaliny v kondenzátu.

Stejně jako u kapalné vody je možné i pro olej použít cyklonový odlučovač. Ten díky odstředivé síle vytvořené roztočenými lopatkami nasměruje tekutiny i pevné částice na své stěny, odkud stéká kondenzát na jeho dno. Odtud je vypouštěn odvaděčem kondenzátu, ideálně elektronickým nebo časovým. Plovákové nebo ruční odvaděče se v tomto případě nedoporučují.

Filtraci olejových aerosolů provádí i předfiltry a vstupní filtry v adsorpčním sušičkách, které jsou primárně určeny pro odstranění vlhkosti ze stlačeného vzduchu. Po průchodu sušičkou obsahuje vzduch již jen málo olejových aerosolů a je možné ho dočistit filtrací. Mikrofiltr je třeba umístit tam, kde je teplota vzduchu nejnižší. Se stoupající teplotou roste průchod oleje. To způsobuje pokles účinnosti filtru, jeho vyšší opotřebení a pokles tlaku v technologii.

Pokud je ve vzduchu obsažen olej ve formě páry, není možné ho odstranit mechanickým filtrem, ale je třeba použít filtr s aktivním uhlím. Ten se montuje až za mikrofiltr. Filtry lze pro kontrolu osadit indikátorem poklesu tlaku (diferenční manometr). Každá filtrační nebo odlučovací jednotka musí být správně navržena s ohledem na objemový proud stlačeného vzduchu a provozní tlak. Cílem je co nejmenší tlaková ztráta a tím i co nejnižší provozní náklady.

Díky dlouholetým zkušenostem odborníků v AIR Consult CZ a moderním měřicím přístrojům vám pomůžeme určit kvalitu vzduchu ve vaší technologii a v případě potřeby navrhneme nejvhodnější opatření. Tím prodloužíte životnost své technologie, uspoříte náklady za její provoz a zvýšíte kvalitu svých výrobků. Ozvěte se, rádi vám poradíme.

Rychlý kontakt

E-mail

info@airconsult.cz
servis@airconsult.cz

Sociální sítě

Provozovna

AIR Consult CZ s.r.o.

Ke Sv. Jiří 3/2
312 00 Plzeň

© 2023 AIR Consult CZ s.r.o.