Jaké parametry se udávají u kompresorů?

Výběr správného kompresoru podle parametrů zveřejněných výrobcem nemusí být úplně jednoduchý. Co znamená který údaj a na co si dát pozor?

Hlavním úkolem kompresoru je dodávat určité množství vzduchu s určitým tlakem za určitou dobu. Nesmíme zapomínat, že se jedná o atmosférický vzduch obsahující páru a nečistoty pouze se zvýšeným tlakem. Kromě výkonu je tedy třeba sledovat i kvalitu stlačeného vzduchu. O té se více dozvíte v tomto článku.

Jaké parametry se udávají u kompresorů a co znamenají?

Koncový tlak – Výtlačný přetlak – Max. final pressure

Udává se obvykle v barech nebo MPa a jde o nejvyšší tlak vzduchu dodávaného kompresorem na výstupu.

Kompresní poměr – Compression ratio

Poměr mezi tlakem na vstupu a výstupu. Například u pístových kompresorů bývá tlakový poměr v jednom stupni 3 – 5 (u malých až 10). U axiálních turbokompresorů se pohybuje tlakový poměr do 1,3. V případě vícestupňových kompresorů není vstupní tlak rovný atmosférickému.

Objemový průtok – Volumetric flow rate

Jde o množství vzduchu dodávaného kompresorem za určitou dobu při určitém tlaku. V metrických jednotkách se udává v m3/min nebo l/min. Bývá definován normou ISO 1217. V případě imperiálních jednotek se vyjadřuje v krychlových stopách za minutu (Cubic Feet of air per Minute – c.f.m.) a někdy se mluví o Free Air Delivery (FAD). Standardizovaný tlak bývá v imperiálních jednotkách 90 p.s.i, neboli 6,21 bar. Více převodu imperiálních a metrických jednotek se dočtete zde.

Výtlak – Displacement

Je vyjádřen jako objem pístů kompresoru x počet otáček za minutu v m3/min nebo l/min Výsledný údaj je nižší než objemový průtok.

Nasávané množství – Intake rate

Udává množství nasávaného vzduchu v m3/min nebo l/min.

Počet válců – No. cylinders

Počet válců bývá obvykle 1 až 6. S růstem počtu válců klesá účinnost kompresoru, ale snižují se vibrace a může být využíván na více otáček.

Počet otáček – Rotations

Počet otáček za minutu. U běžných pístových kompresorů platí, že s rostoucím počtem otáček klesá jejich účinnost. Obvyklé hodnoty se pohybují od 300 do 3 000 ot/min.

Výkon motoru – Motor output

Udává se v kW. Pohybuje se od 1 kW (i méně) u malých pístových kompresorů po 2 000 kW u turbokompresorů. V imperiálních jednotkách se udává výkon v koňských silách Hp. (1 Hp = 0,7457 kW.)

Napětí – Voltage

Menší kompresory pracují s napětím 220 V, ty velké s 400 V.

Účinnost – Efficiency

Stlačený vzduch je jedna z nejdražších forem energie a různé druhy kompresorů pracují s odlišnou efektivitou. Cena za provoz bývá za dobu životnosti kompresoru vyšší, než jeho pořizovací náklady. Bezolejový pístový kompresor mívá účinnost 50–60 %. Olejový pístový 70–75 % a šroubový kompresor více než 90 %. Které druhy kompresorů se hodí pro které aplikace, zjistíte v tomto článku.

Hlučnost – Noise

Hlučnost kompresoru se udává v dB (A). To je na rozdíl od akustického tlaku dB vztaženo přímo k lidskému sluchu a je tedy přesnější z hlediska obtěžování nebo poškození sluchu. Klasický pístový kompresor mívá hlučnost 75–100 dB. Méně hlučné jsou šroubové kompresory s hodnotami cca 55–80 dB (A), velmi tiché spirálové bezolejové kompresory mohou dosáhnout hodnot až 50 dB (A).

Objem nádoby – Receiver volume

Čím je tlaková nádoba (vzdušník) větší, tím plynuleji může kompresor dodávat stlačený vzduch.

Počty stupňů – No. stages

V případě požadavků na vysoký tlakový poměr není možné nebo efektivní ho dosáhnout na jednom zařízení. Kompresory se proto staví do řady a každý z nich tlak o něco zvýší. Pístové kompresory bývají 1 až 7 stupňové. Největší počet stupňů mají axiální turbokompresory a to i více než 20.

Zdá se vám to příliš mnoho parametrů najednou? Na základě dlouholetých zkušeností odborníků v AIR Consult CZ s.r.o. a moderních měřících přístrojů vám pomůžeme vybrat nejvhodnější kompresor, navrhnout a zkontrolovat rozvody stlačeného vzduchu, detekovat a změřit úniky v něm, provést revize nebo vyškolit obsluhu. Snižte své náklady na stlačený vzduch. Ozvěte se, rádi vám poradíme, jak na to.

Rychlý kontakt

E-mail

info@airconsult.cz
servis@airconsult.cz

Sociální sítě

Provozovna

AIR Consult CZ s.r.o.

Ke Sv. Jiří 3/2
312 00 Plzeň

© 2023 AIR Consult CZ s.r.o.