Jak snížit náklady na stlačený vzduch?

Stlačený vzduch je rozšířený, ale zároveň velmi drahý zdroj energie. Poradíme vám, jak co nejvíce snížit náklady na jeho výrobu a použití.

Mnoho průmyslových i jiných uživatelů pneumatických systémů si stěžuje, že nemají v systému dost stlačeného vzduchu nebo jeho tlak je příliš nízký. Často to řeší nákupem výkonnějšího kompresoru, což je ten nejdražší a nejhorší přístup.

Stejně tak je značně neefektivní udržovat pracovní tlak na vyšší úrovni, než vyžaduje technologie. „Potřebujeme 6 barů, ale raději tam pouštíme 7“. Tento způsob zvyšuje náklady na elektrickou energii a také zkracuje životnost celé technologie.

Jak tedy nejlépe snížit náklady spojené se stlačeným vzduchem?

  • Minimalizujte tlakové ztráty.
  • Zabraňte únikům stlačeného vzduchu.
  • Zvyšte na maximum efektivitu úpravy stlačeného vzduchu.
  • Optimalizujte životnost jednotlivých komponent.
  • Podle výzkumů tvoří při typickém použití stlačeného vzduchu v průmyslových podnicích pouze 50 % požadavky technologie. Dalších 15 % připadá na vrub špatných aplikací, 10 % jsou umělé požadavky a zbylých 25 % tvoří úniky vzduchu.

V minulém článku jsme si na příkladu kompresoru s výkonem 55 kW a provozem po dobu 10 let spočítali přibližné náklady na elektrickou energii v rozmezí 5–7 milionů Kč. Z toho polovina se tedy v průměru vyplýtvá.

Jak k tomu dochází v praxi? Nejčastější špatné aplikace jsou tyto:

  • Zablokovaný plovákový odvaděč.
  • Časový odvaděč odvádějící ze systému nejen kondenzát, ale i vzduch.
  • Otevřené ventily pro ofukování materiálů nebo zařízení.
  • Otevřené ventily pro „odvodnění“ systému.

Umělý požadavek je již zmíněný příklad, kdy do systému dodáváme například vyšší tlak, než technologie ve skutečnosti potřebuje.

Pokud odstraníte úniky stlačeného vzduchu, můžete velmi levně získat 25 %, v některých případech i více než 30 % stlačeného vzduchu. Jak to udělat v praxi vám poradíme v dalším článku této série.

Na základě dlouholetých zkušeností odborníků v AIR Consult CZ s.r.o. a moderních měřících přístrojů vám pomůžeme navrhnout efektivní pneumatický systém, detekovat a změřit netěsnosti, provést revize nebo vyškolit obsluhu. Snižte své náklady na stlačený vzduch. Ozvěte se, rádi vám poradíme, jak na to.

Rychlý kontakt

E-mail

info@airconsult.cz
servis@airconsult.cz

Sociální sítě

Provozovna

AIR Consult CZ s.r.o.

Ke Sv. Jiří 3/2
312 00 Plzeň

© 2023 AIR Consult CZ s.r.o.