Architektura rozvodů stlačeného vzduchu

Druhá část této minisérie popíše, jak navrhnout architekturu rozvodů stlačeného vzduchu a správně je dimenzovat.

Prvním důležitým parametrem ovlivňujícím návrh architektury rozvodů je to, zda je připravujeme do nového provozu a máme tedy volnou ruku, nebo se musíme přizpůsobit již existujícím prostorám. V nich se obvykle nacházejí pevně dané prvky, jako jsou podpěrné sloupy, a také je v nich určeno místo pro kompresory i výrobní technologie.

V prvním kroku si vytvořte plánek prostor a zaneste do něj umístění kompresorů, místa spotřeby i veškerá omezení pro vedení stlačeného vzduchu. Jednoduchý náčrtek vytvoříte na papíře, pro rozsáhlejší schémata je vhodnější použít specializovaný software.

Dále je třeba si rozmyslet, jaký zvolíte druh páteřního vedení. Může být přímé nebo okruhové. Okruhové má obvykle vyšší pořizovací náklady, ale dává možnost použít vedení s menším průměrem, lze při jeho použití odstavit část pneumatického systému bez narušení práce celé technologie a rovnoměrněji distribuuje stlačený vzduch zejména u vzdálenějších míst odběru.

Součástí návrhu architektury je i dimenzování potrubí. Jde o relativně složitý proces, který je vhodné zadat odborné firmě. Základem je tlakový spád. Jde o rozdíl v tlaku vzduchu mezi místem výroby a nejvzdálenějším místem odběru.

Vysoký tlakový spád znamená nutnost zvýšit výkon kompresoru, aby se vyrovnaly tlakové ztráty. Pokud ale zvýšíme tlak o 1 bar, narostou náklady na elektrickou energii o cca 7 %. Tlakový spád tak má výrazný vliv na provozní náklady pneumatického systému.

Největší vliv na výši tlakového spádu má délka vedení. Čím je delší, tím je spád větší. Snížit ho lze zvýšením průměru potrubí, což ale zvyšuje pořizovací cenu. Tlakový spád se také sníží použitím materiálů s nižším koeficientem tření. U hliníku stačí menší průměr než u plastu, nejvíce musíme dimenzovat trubky z pozinkované oceli. Tlakový spád lze snížit i vytvořením okruhového páteřního vedení.

Pokud se rozhodnete navrhnout si tlakový systém sami, postupujte podle těchto kroků:

  • Zvolte tvar páteřního vedení: přímé nebo okruhové.
  • Změřte jeho celkovou délku.
  • Určete průtok potrubím podle výkonu kompresoru.
  • Stanovte maximální spotřebu vzduchu odběrného místa.
  • Zvolte si typ trubek dle materiálu, výrobce a značky.
  • Spočítejte v návrhu všechny tvarovky a armatury na nejdelší části vedení.
  • Do tabulky od výrobce zadejte délku páteřního vedení a průtok.
  • Spočítejte v tabulce dodané výrobcem trubek „náhradní délku vedení“ zadáním počtu tvarovek a armatur na nejdelším vedení.
  • Připočtěte „náhradní délku vedení“ k té skutečné a v tabulce najděte doporučený rozměr potrubí a tvarovek pro celkovou vypočítanou délku.
  • Obdobným způsobem spočítejte dimenzování svodů z páteřního vedení k jednotlivým místům spotřeby.

V dalším článku vám ukážeme, na co si dát obecně při plánování a výběru rozvodů pozor.

Na základě dlouholetých zkušeností odborníků v AIR Consult CZ s.r.o. a moderních měřících přístrojů vám pomůžeme navrhnout a zkontrolovat rozvody stlačeného vzduchu, detekovat a změřit úniky v něm, provést revize nebo vyškolit obsluhu. Snižte své náklady na stlačený vzduch. Ozvěte se, rádi vám poradíme, jak na to.

Rychlý kontakt

E-mail

info@airconsult.cz
servis@airconsult.cz

Sociální sítě

Provozovna

AIR Consult CZ s.r.o.

Ke Sv. Jiří 3/2
312 00 Plzeň

© 2023 AIR Consult CZ s.r.o.